Badminton je igra slična tenisu i igraju je dva ili četiri igrača. Iako je badminton raširen vid rekreacije, on je ujedno i standardni olimpijski sport. Igra je slična tenisu u kojoj se loptica sa perima udara reketom, preko mreže u protivničko polje.

Igra lopticom s perima veoma je stara. U Indiji postoje svedočenja o tome na pećinskim crtežima starijim oko dva milenijuma. U Kini je pod nazivom “di džijan-ci” bila vrlo popularna, naročito kod devojaka i žena. Igru sa pernatom lopticom poznavale su i Inke i Asteci u Americi, ali nije bila retkost i na evropskim vladarskim dvorovima u doba feudalizma.
Današnji badminton, kao sportska igra, razvio se početkom XIV. veka iz stare indijske igre poona koju su engleski oficiri 1873. preneli iz Indije i demonstrirali u dvorcu Badminton u južnoj Engleskoj na posedu Duke of Beuforta, po kojem je igra dobila današnje ime. Godine 1877. osnovan je prvi badminton klub (engl. Bath Badminton Club), a 1893. prvi badminton savez — Badminton Association of England kada su se objavila prva prava pravila te igre, koja u osnovnim crtama dosta liče danas važećim pravilima.

CALDAS DA RAINHA, PORTUGAL - March 06: P. Adair (ENG) vs S. Toft Hansen (yellow) (DEN) in 49th Portuguese International Championships on March 06, 2014 in Caldas da Rainha, PortugalMan get ready to start next rally, focus on man in front.

 

 

 

 

 

 

 

Badminton je uveden u program Olimpijskih igara na Igrama u Barseloni 1992.
Badminton se igra na označenom terenu na kojem se na sredini nalazi mreža. Teren je veličine 5,18 x 13,40 metara (za singl) i 6,1 x 13,40 m (za parove). Mreža se nalazi na visini od 1,55 m. Badminton je takođe moguće igrati bez mreže i označena polja, kao zabavu.

Ostavite odgovor