Bejzbol je jedan od tri najpopularnija sporta u SAD, pored košarke i američkog fudbala. Ujedno je najpopularniji sport na Kubi i Dominikanskoj Republici, a igra se još u Japanu, Kanadi i drugim zemljama. Bejzbol je kao sport nastao u Americi sredinom devetnaestog veka. Prva bejzbol utakmica odigrana je 1846. godine u gradiću Hoboken, država Nju Džerzi.

SDepositphotos_5897131_sastoji se od veoma uzbudljivih, dinamičnih momenata igre i dužih intervala kada se vrši Depositphotos_2966138_spriprema za akciju. Teren je u obliku kvadrata čije su strane po 90 stopa (oko 27,5 metara). Pored tog unutrašnjeg prostora teren je proširen na spoljno polje. Svaki ugao kvadrata ima svoje ime „kućica“, prva, druga i treća baza.
Bacač, iz centra kvadrata, baca loptu u ugao kvadrata gde se nalazi protivnički udarač. Lopta treba da prođe kroz imaginarni pravougaonik koji se nalazi na visini od kolena do visine laktova udarača i na odstojanju od lakta do ruke+palica od igrača, tj. u polju gde udarač realno može da „zakači loptu“. Ako udarač promaši tu je hvatač koji hvata loptu. Iza hvatača je glavni sudija koji procenjuje da li je lopta bila regularna. Ako je lopta bila regularna a udarač je nije udario, on ima pravo još na dva pokušaja. Pri trećoj „ispravnoj“ lopti on ispada. Da bi lopta bila regularna pored toga što mora da proleti kroz definisani prostor neophodno je da je i hvatač uhvati. Zato postoje „tajni“ znaci između bacača i hvatača da li će lopta biti „niska“ ili „visoka sa „efeom“ i sl.

Kada udarač udari regularnu loptu on baca palicu i trči prema prvoj bazi. Protivnički tim (poljari) pokušava što pre da uhvati loptu i da je vrati prvoj bazi pre nego što udarač stigne do nje. Ako u tome uspeju onda udarač ispada, ako ne on ostaje da „spava“ na prvoj bazi. Na svakoj bazi postoji i pomoćni sudija koji procenjuje ko je prvi stigao do baze.

Potom dolazi novi udarač i slika se ponavlja. U momentu kada drugi udarač ispravno udari loptu onda oba udarača počinju da trče svako prema svojoj sledećoj bazi. Onaj ko stigne na bazu gde je čovek sa baze već primio loptu – ispada! Najteži deo je između druge i treće baze jer tu je i presretač koji može bilo gde na tom potezu da preseče loptu i bacač na toj lokaciji ispada.

Ponekad se na bazama zatekne više igrača i kada lopta bude regularno udarena nastaje opšta trka uz delirijum gledališta. Kada se izređaju svi udarači jednog tima onda timovi menjaju mesta. Kada su se svi igrači pojavili na mestu udarača to vreme se naziva Ciklus (Inning). Ovakvih ciklusa u jednoj utakmici ima 9 tako da jedna utakmica može da traje i do tri dana.

Ostavite odgovor