Bilijar je izraz koji se odnosi na širok raspon igara veštine u kojima se koristi bilijarski štap „tak“ za udaranje kugli i njihovo pomeranje po bilijarskom stolu koji je po pravilu presvučen vunenim platnom (čojom), a uokviren gumenim ivicama (mantinelama).

Igre u ovom sportu uopšteno se dele na tri grupe:Depositphotos_7661240_s
1. Karambol bilijar označava grupu igara koje se igraju na stolovima bez rupa,
2. Bilijar sa rupama, tzv. „rupaš“, uglavnom se igra na stolovima sa šest rupa. Podvarijante su:
o osmica (najpopularnija bilijarska igra na svetu),
o devetka (9 ball pool),
o desetka (10 ball pool),
o 14-1 neprekidna igra (14.1 continuous),
o „na jednu rupu“ (one-pocket),
o „preko martinele“ (bank pool),
3. Snuker, se tehnički svrstava u grupu bilijara sa rupama, dok se istorijski razlikuje od ostalih igara. Uz njega se takođe vežu posebna kultura i terminologija koje ga kao igru određuju.

Bilijar ima dugu i bogatu istoriju koja se proteže od svog početka u 16. veku. Od vremena kad je 1586. godine, sahranjeno telo škotske kraljice Marije Stjuart bilo umotano u platno sa njenog bilijarskog stola, preko čestog spominjanja bilijara u radovima Vilijema Šekspira (uključujući famozan citat: „Hajdemo na bilijar“ u drami Antonije i Kleopatra), preko kupole doma Tomasa Džefersona koja je skrivala sobu s bilijarskim stolom, koju je krio jer je igra bila zabranjena u Virdžiniji. Najpoznatiji ljubitelji bilijara bili su i Mocart, Abraham Linkoln, Luj XIV, Marija Antoaneta, Mark Tven, Džordž Vašington, Napoleon Bonaparta, Čarls Dikens, Luis Kerol i mnogi drugi.

Ostavite odgovor