Bob je zimski sport u kom takmičari pokušavaju da se u što kraćem vremenu spuste po zaleđenoj stazi u specijalnim aerodinamičnim sankama, koje se takođe nazivaju bob. Bob je standardni sport na Zimskim olimpijskim igrama od 1924. godine.

Bob kao sport je prvi put prikazan u Švajcarskoj, krajem 19. veka. Prva takmičenja su se održavala na zaleđenim putevima. U početku su se takmičila 5-6 članova posade u jednom bobu, da bi kasnije bile propisane dve discipline: bob četverosed i bob dvosed.
1923. godine je osnovana Međunarodna bob federacija ili kraće FIBT (skraćenica od francuskog naziva Fédération Internationale de Bobsleigh et de Tobogganing). Već na Zimskim olimpijskim igrama 1924. uvrštena je disciplina boba četveroseda, a na ZOI 1932. i disciplina dvoseda, i to samo za muškarce. Te dve discipline su bile u programu svih Igara od tada, osim na ZOI 1960. kada je bob bio privremeno van programa. Žene su se u olimpijska takmičenja uključile u disicplini dvosed na ZOI 2002. godine.

 

Depositphotos_62512935_s Depositphotos_62513169_sOsim na Zimskim olimpijskim igrama, takmičenja u bobu se održavaju kroz Svetska i Evropska prvenstva, kao i Svetski kup. Najuspešnije nacije u bob takmičenjima su Švajcarska, Nemačka i Kanada, a dobre predstavnike povremeno imaju i Italija, Rusija, SAD i Austrija.
Postoje dve discipline boba: četverosed i dvosed. Dok se muškarci takmiče u obe discipline, žene se takmiče samo u dvosedu. Za svaku disciplinu su strogo propisane dimenzije boba:
• maksimalna dužina boba od 3,8 m (četverosed) odnosno 2,7 m (dvosed)
• maksimalna težina uključujući posadu 630 kg (četverosed) odnosno 390 kg (dvosed) i 340 kg (ženski dvosed)
Da bi postigli dozvoljenu maksimalnu težinu posada sme u bob dodati odgovarajući broj metalnih tegova. Razlog je naravno taj što teži bob postiže veću brzinu spuštajući se stazom. Pre uvođenja pravila o maksimalnoj težini u bobu su u pravilu nastupali teži takmičari.
Posada se sastoji od pilota, kočničara i u slučaju četveroseda još dva člana posade. Za uspešan nastup potrebna je snaga i brzina posade prilikom inicijalnog guranja boba, i kasnije umetnost pilota koji treba na stazi pronaći optimalnu putanju i u što kraćem vremenu proći stazu pazeći pri tome da se ne dogodi prevrtanje ili izletanje iz staze. Kočničar zaustavlja bob nakon prolaska kroz cilj, dok kočenje na samoj stazi nije dozvoljeno.

Ostavite odgovor