Boks, ili plemenita veština (omiljeno ime među njegovim ljubiteljima), je sport i borilačka veština u kojem dva učesnika slične težine udaraju jedan drugog svojim pesnicama u toku serije trominutnih intervala koji se zovu „runde“. I u amaterskom i u profesionalnom boksu takmičari, koji se nazivaju „bokseri“ ili borci, izbegavaju udarce svoga protivnika, istovremeno pokušavajući da oni njemu zadaju udarac. Bodovi se dobijaju za čist, čvrst udarac (spoljnom stranom skupljene šake) u dozvoljenu oblast prednje strane protivnikovog tela iznad pojasa, pri čemu se udarci u glavu i torzo posebno vrednuju i cene. Borac koji dobije više bodova posle predviđenog broja rundi proglašava se pobednikom. Pobeda se takođe može steći ako se protivnik obori na pod ringa i ne uspe da se podigne dok sudija u ringu ne izbroji do deset (nokaut ili KO) ili ako je protivnik isuviše povređen da bi nastavio borbu (tehnički nokaut ili TKO). Pri beleženju postignutih rezultata u karijeri tehnički nokauti se broje kao nokauti i ubrajaju u ukupan broj nokauta koje je neki bokser postigao. Tehnički nokaut može da se desi u bilo kojem trenutku meča.

Depositphotos_42348129_sPostoji više osnovnih načina bokserske borbe. Osnovni bokserski stav predviđa stoj u raskoraku, te ruke postavljene u visini ramena sa šakama ispred glave kao štit. Ta postavka ruku se naziva gard. Postoji i više vrsta udaraca kao što su aperkat (udarac od dole prema gore, načešće u bradu protivnika), zatim direkt, kroše, poludirekt, itd. Prilikom borbe bokseri zauzimaju različite položaje jedan prema drugom zavisno o stilu svakog boksera, pa je tako poznata borba sa odstojanja kada su bokseri udaljeni jedan od drugog za dužinu ruke i više, ili npr. borba u klinču, kada su bokseri u neposrednoj blizini jedan drugog. Bokser zavisno o položaju bira udarce i načine odbrane.
U bokserskoj tehnici važan je i rad nogu, kojim se borac može brzo premeštati u povoljniji položaj, te odbrambeno umeće izbegavanja udaraca poznato kao eskivaža. Ipak, osnova svakog boksera pre svega mora biti brzina i snaga udaraca koje je u stanju uputiti prema protivniku.

 

Ostavite odgovor