Florbol je dvoranski timski sport koji je razvijen tokom 1970-ih u Švedskoj. Najpopularniji je u oblastima gde je ovaj sport najduže zastupljen, kao što su Češka, Danska, Estonija, Finska, Letonija, Norveška, Švedska i Švajcarska.

Depositphotos_48036507_sFlorbol je zabavan, brz, bezbedan i jeftin dvoranski timski sport, za koji su potrebne samo palice, loptica i patike. Florbol tim sastoji se od 10 do 20 igrača, od kojih na terenu u istom trenutku boravi njih šest (uključujući golmana) na zvaničnim utakmicama.

Iako postoji 54 članova Međunarodne florbol federacije (IFF), u većini slučajeva Češka, Finska, Švedska i Švajcarska osvajaju 1., 2. i 3. mesto na Svetskim prvenstvima u florbolu.
Pored te četiri zemlje, florbol dobija popularnost u zemljama kao što su Australija, Kanada, Nemačka, Japan, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Mađarska.
Florbol se igra u zatvorenom prostoru. Teren je ograđen i njegova veličina može da varira od 18-22 metara širine i 36-44 metara dužine. Ograda je visoka 50 cm a uglovi terena su zaobljeni. Golovi su široki 160 cm i visoki 115 cm. Njihova dubina je 65 cm i odaljeni su 2,85 metara od najbliže ograde.

Ostavite odgovor