Gimnastika je sport, čije ime potiče od grčke reči koja označava vežbanje (grč. γυμναστική). Ona uključuje izvođenje vežbi koje zahtevaju fizičku snagu, spretnost i koordinaciju. Gimnastika se razvila iz vežbi koje su se praktikovale u starom veku, kao što su uzjahivanje ili silaženje sa konja ili iz cirkuskih nastupa.

Depositphotos_26353887_sSportska gimnastika je najraširenija i najpoznatija sportska disciplina gimnastike. Čak se ponekad pod nazivom gimnastika u stvari podrazumeva, iako pogrešno, baš sportska gimnastika. Najčešće se deli na mušku i žensku sportsku gimnastiku, i to na način da se vežbači takmiče na preskoku, razboju, konju s hvataljkama, krugovima, vratilu i na tlu, dok se gimnastičarke takmiče na tlu, dvovisinskom razboju, preskoku i gredi. Iako sama vežba, zavisno od sprave, može trajati relativno kratko, ipak je u osnovi fizički vrlo zahtevna, a kod takmičara traže snagu, pokretljivost, izdržljivost te koordinaciju u prostoru najvišeg nivoa.

Sportska gimnastika je olimpijski sport od samog početka modernog olimpizma 1896. godine, iako je ženama dopušteno takmičenje u sportskoj gimnmastici na Igrama tek 1928. godine.
Ritmička gimnastika je pojedinačni ili timski sport, koji kombinuje klasičnu gimnastiku, balet i ples. U ovom sportu se takmiče samo žene. Vežbe se izvode sa rekvizitima (vijača, lopta, obruč, traka i čunjevi) uz muziku. Pobednik je takmičarka kojoj stručni žiri dodeli najviše poena.

Ostavite odgovor