Hokej na ledu ili samo hokej, ekipni je sport koji se igra na veštačkim ili na prirodnim ledenim površinama. Igrači se po ledenoj površini kreću pomoću klizaljki postižući brzine i do 40 km/h što hokej svrstava u kategoriju najdinamičnijih i najbržih ekipnih sportova.

U igri učestvuju dve ekipe sa po 6 igrača (od kojih je jedan golman), a cilj igre je pogoditi protivnički gol pločicom od vulkanizirane gume koja se zove pak (engl. puck). Igrači pakom upravljaju dugačkom palicom koja je zakrivljena na donjem delu.

U svojim počecima hokej na ledu se razvijao isključivo u područjima sa hladnijom klimom gde je bilo moguće naći odgovarajuće ledene površine za igru. Otkrićem veštačkog leda počinje i ekspanzija hokeja kao sporta. Hokej je ubedljivo najpopularniji sport u Kanadi gde uživa status nacionalnog sporta, i gde je po prvi put i standardizovan kao sportska disciplina, pa se zbog toga savremeni hokej često označava i kao „kanadski hokej“.Depositphotos_54462479_s
Standardizaciju hokejaške igre vrši Svetska hokejaška asocijacija (ili IIHF) koja ima ukupno 68 članova, i koja organizuje turnire u okviru svetskih prvenstava i olimpijskih igara. Najuspešnije reprezentacije u hokeju na ledu u obe konkurencije su Kanada, Rusija, SAD, Češka, Finska, Slovačka i Švedska.
Najjača klupska takmičenja na svetu u hokeju na ledu su severnoamerička Nacionalna hokejaška liga (NHL) koju čine klubovi iz SAD i Kanade i evropska Kontinentalna hokejaška liga (KHL) koju čine klubovi iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.
Utakmice u hokeju na ledu igraju se na glatkoj ledenoj površini propisanih dimenzija sa veštačkim ili prirodnim ledom. Debljina leda je obično oko 20 cm, a temperatura -8 °C. Dimenzije terena određuju Međunarodna hokejaška federacija (IIHF) i Nacionalna hokejaška liga (NHL). Pravila NHL se odnose na takmičenja u Severnoj Americi, a pravila IIHF važe za ostatak sveta.
Hokejaški teren je pravougaonog oblika sa zaobljenim uglovima dimenzija 61/60 x 30/29 metara (IIHF) odnosno 60,96 x 25,90 metara (NHL). Uglovi terena predstavljaju zaobljeni luk poluprečnika između 7 m i 8,5 m (u NHL 8,53 metra).
Teren za igru je okružen ogradom od pleksiglasa koja sprečava pločicu da izađe van granica igrališta. Visina zaštitne ograde kreće se između 102 i 122 cm, a optimalna visina je 107 cm. Na zaštitnu ogradu nastavljaju se providne zaštitne ploče od čvrstog stakla ili plastike koje sprečavaju pločicu da prilikom ispucavanja povredi nekog u publici. Visina providne zaštitne ograde iza golova je 160 cm a sa bočnih strana 80 cm.

Ostavite odgovor