Hokej na travi se smatra jednim od najstarijih sportova. Tragovi ovog sporta mogu se naći još pre 2500 godina u Kini, Egiptu, Pakistanu i Persiji. Ipak, hokej na travi u modernom obliku kakvog ga danas znamo, potiče iz Engleske. U Londonu je 1861. godine registrovano postojanje muškog hokej kluba Blekhit (Blackheat), već 1886. godine osnovano je Londonsko hokejaško udruženje.

Englezi su ovaj sport doneli u Indiju, gde je brzo stekao veliku popularnost, tako da su se prve međunarodne utakmice igrale već od 1895. godine. Do 1928. godine hokej na travi je postao u Indiji nacionalni sport, pa je te iste godine na svom nastupu na Olimpijskim igrama Indija osvojila zlatnu medalju i dugi niz godina zadržala dominaciju na međunarodnim nastupima. Od 1971. godine održava se Svetski kup u hokeju na travi. Žene su se bavile ovim sportom već krajem 19. veka, ali tek od 1974. godine se održavaju takmičenja u ovom sportu u ženskoj konkurenciji u svetskom kupu, a na Olimpijskim igrama od 1980. godine.

Depositphotos_48109367_sDva tima od po 11 igrača, igraju na terenu veličine: 91 m dužine i 55 m širine. Palica kojom se lopta udara je dužine oko 1 m, a teška je od 340 do 790 grama. Igralište je podeljeno na dva jednaka dela. Podela je napravljena popreko, tako da je svaka polovina duga 40,7 metara. Ta središnja linija je puna linija. Svaka polovina igrališta je opet podeljena na pola, na 22,9 metara i označena je punom linijom. Ta linija se naziva „linija 25 jardi“. Cilj je postići pogodak koji je postignut kada se progura loptica, obima 23 cm kroz gol, koji je sledećih dimenzija: visina 2,14 metara, a širina 3,66 metara.Depositphotos_1961939_s

Golovi se nalaze na suprotnim krajevima igrališta, na sredini kraće stranice igrališta. Oko gola su ucrtana dva polukruga, a unutrašnji polukrug je označen punom linijom. Poluprečnik je 14,63 metara od stativa (ne sredini gola), i naziva se šutački polukrug (poznat i kao „D“ — jer podseća na latinično D — i „luk“). Spoljašnji polukrug je 5 jardi (4,572 metara) duži od unutrašnjeg polukruga, i označen je isprekidanom linijom. Tačka kaznenog udarca se nalazi 6,4 metara od gola.

Na kraćim stranicama igrališta, 5 jardi od gola, sa svake strane se nalazi oznaka za kazneni udarac iz kornera za ekipu koja je u fazi odbrane, a 10 jardi sa svake strane od gola se nalazi oznaka za kazneni udarac iz kornera za ekipu koja je u fazi napada. Na dužim stranicama igrališta, 5 jardi od kraja igrališta, na svakoj polovini se nalazi oznaka za dugi udarac iz ugla za ekipu koja je u fazi napada.

Ostavite odgovor