Kajak je malen čamac čiji je skelet sačinjen od drveta, oko kojega je obložen kožom. Pokreće se pomoću vesla sa dva kraja. Kajakaštvo je sportsko rekreativna grana u kojoj sportisti sede (u kajaku) ili kleče (u kanuu), okrenuti licem u smeru vožnje, a pokreću se veslom koje nije oslonjeno na čamac, već se drži slobodno u rukama.

Džon Mekgregor se smatra ocem današnjeg kajakaštva. Taj škotski advokat je 1865. godine konstruisao prvi turistički kajak na osnovu opisa eskimskih kajaka i bio prvi promoter kajakaštva u svetu. Mekgregor je svoj prvi kajak nazvao Rob Roj, po junaku istoimenog romana Valtera Skota. To ime se koristi godinama kasnije za sve čamce tog oblika i svrhe, kako u Evropi, tako i u Americi.

 

Depositphotos_9834628_s Depositphotos_13470363_s

 

 

 

 

 

 

 

 

Prva kajakaška regata održana je 1867. godine na Temzi i organizovao ju je Kanu klub iz Londona (1875. godine kraljica Viktorija je izdala odobrenje da se pomenuti klub može nazvati Rojal kanu klub). 1871. godine osnovan je Nju Jork klub u Americi, gde po uzoru na indijanske čamce prave kajake koji se pokreću veslom sa jednom lopaticom. Čamci su nazvani “Canadian” i već od 1879. godine se javljaju i u Evropi. 1880. godine osnovan je i prvi kajakaški savez, American Canoe Assotiation (ACA). 1924. godine osnovan je međunarodni kajakaški savez u Kopenhagenu, Internationale Representantschafr fur Kanusport, skraćeno IRK, pod čijim pokroviteljstvom kajak postaje olimpijska disciplina (od 1936. godine i OI u Berlinu). Na prvom posleratnom kongresu, održanom 1946. godine u Stokholmu, IRK menja naziv u International Canoe Federation (ICF) ili La Federation internationale de Canoe (FIC), a zvanični jezici umesto nemačkog postaju engleski i francuski.

www.kajakss.org.rs

Ostavite odgovor