Japanska reč kendo (ken-mač, do-put) u prevodu znači put mača. To je jedna od najstarijih i najcenjenih japanskih borilačkih veština. Kendo je veština koja je, pod jakim uticajem Zen Budizma, evoluirala iz 2000 godina duge tradicije japanskog mačevanja. Danas, svojom gracioznošću, dostojanstvom i atleticizmom, kendo spaja vrednosti viteštva starih vremena sa vrednostima modernog čoveka i jedna je od retkih veština koja je u sebi zadržala izvorni duh borilačkih veština.

Moderne kendo tehnike se sastoje iz zaseka i uboda, a napadi se vrše isključivo prema bodovnim zonama, na rukama, glavi ili telu. Umesto pravim mačevima, kendo se vežba mačevima od bambusa-shinai. Bodovne zone su pokrivene zaštitnom opremom, koja je napravljena po uzoru na samurajske oklope. Ova oprema omogućava borcima da se u potpunosti prepuste treningu i rade punom brzinom i snagom uključujući i slobodan sparing.

Depositphotos_28938087_s Depositphotos_32044297_sZa razliku od ostalih borilačkih veština i sportova, kendo trening je veoma bučan. To je zato što kendoke koriste kiai (glasan uzvik), kako bi izrazili svoj borbeni duh dok napadaju. Uz to kendoke izvode fumikomi-ashi, odnosno glasan udarac nogom o podlogu koji izvode istovremeno sa zasekom.
Kendoke se kreću specifičnim klizećim korakom po glatkim podovima dojo-a (sala za treniranje) i uglavnom treniraju u parovima sa partnerom. Osnove, kao što su: gard, osnovni pokreti, uzmah i zasek uče se solo vežbanjem koje nadgleda instruktor.
Osim vežbanja kendoa u oklopima veoma važan aspekat ove veštine čine kate tj. niz unapred zadanih napada koje dva partnera rade drvenim ili čeličnim mačevima.
Cilj kendoa nije samo razvijanje fizičkih sposobnosti neophodnih za mačevanje, već razvijanje moralnih i duhovnih vrednosti koje možemo preneti u svakodnevni život. Redovna vežba održava naše telo u formi, balansira i koordinira naše noge, mač, telo i disanje, ali ipak je potrebno vreme za razvijanje mentalne kontrole potrebne da ovladamo naizgled jednostavnim tehnikama. Dostizanjem visokog nivoa mentalne kontrole, možemo savladati bilo kog protivnika.
Danas milioni ljudi širom sveta vežbaju kendo. Regionalna, nacionalna i internacionalna takmičenja se održavaju po celom svetu. Mnoštvo turnira je donelo mnogo formata takmičenja po svetu: individualna, timska, muška, ženska, mešovita takmičenja. Kendo se trenira u školama, univerzitetima, na radnim mestima, policijskim stanicama, kao i u tradicionalnim kendo dojo-ima.

www.royalkendo.com

Ostavite odgovor