Kik-boks je borilački sport nastao u SAD, mada ima indicija da je možda nastao u Japanu na osnovama boksa, karatea, tekvondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih borilačkih sportova.

Gard je preuzet iz boksa, dupli tekung. Ručne tehnike su iz boksa, jer su najefikasnije, nožne se već nešto razlikuju od škole do škole, mada najbolje prolaze udarci iz savatea, jer su nožni udarci u tom sportu dovedeni gotovo do savršenstva. Jedno pravilo prilikom udaranja nogom, jeste da peta tvoje stajaće noge gleda u protivnika, jer tada ne udarate samo nogom nego i čitavim telom. Inače veoma dobar sport koji razvija i telo i duh, uglavnom su borci dosta opušteni i prilično mentalno jaki, a sa tom snagom ide i fizička.
U kik-boksu se razlikuje nekoliko disciplina, to su: lajt-kontakat, ful-kontakt, lou-kik, K-1. Karakteristika lajt-kontakta je da nema udaraca u glavu, a sme se udarati kako rukama tako i nogama, pa je on najsličniji karateu.
Ful-kontakt je nešto grublji, ali nije dozovoljeno udarati ispod pojasa, a sme se udarati kako rukama, tako i nogama, stim da se ne sme udarati cevanicama. U lou-kiku je dozvoljeno udarati ispod pojasa i cevanicama, pa je on nešto grublji. Najgrublji je K-1 gde su dozvoljeni udarci kolenom pa je to neka mešavina sa tajlandskim boksom.
Osnovni cilj borca je nadvladati protivnika boljom tehnikom, brzinom i snagom uz maksimalnu sigurnost, toleranciju, poštenje i čast. Vežba se uglavnom u zemljama zapadne hemisfere. Evropski način praktikovanja tajlandskog boksa ponekad se naziva orijentalnim kik-boksom. Skoro identičan sa kik-boksom jeste šut boks, sem što su u stajanju dozvoljene poluge i bacanja.
U kik-boksu se koristi maksimalna lična zaštitna oprema koja se sastoji od kacige, štitnika za zube, štitnika za prsa (ponajpre za žene), štitnika za genitalije, rukavica, štitnika za potkoljenice, papuča itd.

Ostavite odgovor