Lakros je ekipni sport s loptom. Igraju ga dve ekipe sa po 10 igrača (muški) odnosno 12 igračica u varijanti za žene. Cilj igre je teškom gumenom loptom postići pogodak, koristeći pri tome štap s prišvršćenom mrežicom na vrhu za hvatanje lopte, dodavanje saigraču ili šut na gol. Igra se 4 puta po 15 minuta. Igrači su podeljeni u tri grupe: attack/napadaci, midfielder ili middie/vezni i defense/odbrana. U svakoj grupi ima po 3 igrača.
Sport je nastao polovinom XIX veka, kada su francuski doseljenici u Kanadi modifikovali igru (bagatavej) koju su igrali tamošnji indijanci.

Depositphotos_2268383_sDepositphotos_5897466_sLakros se uglavnom igra na otvorenom, na travnatim terenima, iako postoji i dvoranska varijanta. Dimenzije terena na otvorenom su slične dimenzijama fudbalskog igrališta, i iznose 100×50 metara. Gol je dimenzija 180×180 cm i ima mrežu sličnu onoj na golu u hokeju na ledu.
Dva puta se lakros našao i na programu Olimpijskih igara, 1904. u Sent Luisu i 1908. u Londonu. Posle toga je još nekoliko puta bio demonstrativni sport na Igrama, i to 1928., 1932. i 1948., ali se nikada nije vratio u zvanični program Igara.

Danas je ovaj sport raširen uglavnom na severno-američkom kontinentu, i to u SAD i Kanadi. Veoma je čest studentski sport na severnoameričkim univerzitetima. Izvan tog područja lakros nije popularan sport i retko se igra, mada postoje lakros savezi u 30-ak zemalja kao i Međunarodna lakros federacija (International Lacrosse Federation) ILF koja organizuje i svetska prvenstva u ovom sportu.

Ostavite odgovor