Mačevanje u širem smislu označava borilačku veštinu u kojoj se dva protivnika bore hladnim oružjem (mačem, sabljom, nožem) koje drže u ruci te njime pokušavaju ubosti ili saseći protivnika. U užem smislu, mačevanje se koristi kao naziv sporta u kojem se dva takmičara bore propisanim oružjem i zaštićeni su odgovarajućom zaštitnom opremom.

Depositphotos_22368907_sMačevanje se odigrava na stazi širine 1,5 do 2 metra i dužine do 14 metara. Protivnici koriste oružje propisanih karakteristika i propisanu zaštitnu opremu za celo telo. Cilj je, zavisno o vrsti oružja, ubosti ili poseći (samo kod sablje) protivnika ali samo u strogo određeni deo tela. Automatski električni sistemi registruju pogotke, a pravilnost izvođenja ocenjuju sudije. Pobednik je mačevalac koji prvi skupi određeni broj pogodaka.
Osim samog oružja, mačevalac je opremljen zaštitnom opremom kao što je odgovarajuće mačevalačko odelo, rukavice i maska. Uz to, za floret i sablju mačevalac nosi provodljivi plastron koji u potpunosti mora pokrivati važeću površinu. Takođe svaki mačevalac ima odgovarajuće ožičenje, spojeno na oružje i u slučaju floreta ili sablje na provodljivi plastron. Sistem je napravljen tako da dodir oružja (floreta ili sablje) s protivnikovim plastronom (koji pokriva važeću površinu) zatvara strujni krug što se registuje paljenjem svetla. Na taj način sudija može proceniti da li je pogodak važeći, i koji je od takmičara postigao pogodak prvi, u slučaju da prilikom borbe oba takmičara postignu pogodak u slično vreme.

Ostavite odgovor