O hodanju i trčanju kao najčešćim i najznačajnijim oblicima aktivnosti

Koliko je šetnja važna pokazuju i mnoga istraživanja koja su dokazala da ista aktivnost može smanjiti stopu mentalnih oboljenja i odloži početak demencije Alchajmerove bolesti. Takođe, hodanje je povezano sa značajno boljim kongnitivnim funkcijama i nižom stopom opadanja funkcija kod starih osoba.

O hodanju i trčanju kao najčešćim i najznačajnijim oblicima aktivnostiTrčanje i hodanje su jedne od najprostijih fizičkih aktivnosti. Možete ih obavljati bilo gde i možete ići bilo kuda. Ne morate da dajete velike pare na plaćanje raznih teretana koje su sada u ekspanziji. Za trčanje i hodanje vam nije potrebna ni posebno definisana sportska oprema osim ugodnih patika koje mogu sprečiti neželjeni bol u stopalu i skočnom zglobu. Trčanje i hodanje su aktivnosti koje se najčešće preporučuju od strane stručnjaka za rekreaciju i lekara koji prate stanje zdravlja nacije. Ove aktivnosti se obavljaju napolju, u prirodi uz puno dejstvo čistog vazduha i sunca koji mogu pozitivno da utiču na stanje vašeg organizma. Trčanje brdovitim stazama, pod krošnjama drveća (npr. u Beogradu na Košutnjaku ili Zvezdarskoj šumi) imaće mnogo veći pre svega psihički uticaj, nego li pretrčana ista udaljenost na kratkoj, prepunoj stazi za trčanje koja se nalazi uz zagušljivu gradsku ulicu. Slažete se, ova dva prirodna okruženja se ne mogu porediti. Još jedan plus u bavljenju ovih aktivnosti jeste taj što ih možete raditi sami, dakle ne morate zavisiti od drugih ili čekati druge i njihovo slobodno vreme. Jednostavno uradite to sada, započnite sa fizičkom aktivnošću ovog trenutka, nakon čitanja ovog teksta isključite vaše računare i izađite u prirodu.

Korisnicima ovih aktivnosti se takođe preporučuje da redovno evidentiraju koliko su pretrčali i za koje vreme. Najbolji način za ostvarenje rezultata jeste da sebi postavite programski orijentisan cilj na osnovu kojih utvrđujemo našu fizičku pripremu a i svakodnevni napredak. Kad vam cilj postane previše lako ostvariv i motivacioni efekat počne da slabi, postavite novi izazovni cilj.

Jako bitna stavka jeste procena svoje forme i kondicije. U samom početku nemojte preterivati sa fizičkom aktivnošću da ne biste ugrozili vaše zdravstveno stanje i napravili vašem telu više štete nego koristi . Dok vežbate, tj. u ovom slučaju trčite ili hodate nemojte uvek ići istim putem. Budite kreativni, uvek tragajte i pronalazite nove alternativne puteve i staze ili će vam vaša aktivnost postati suviše monotona.

U laku i opuštajuću šetnju najčešće možete krenuti nakon večere da biste olakšali varenje, stimulisali svoju vitalnost i sagoreli masti i kalorije. Posle šetnje ćete se osećati bolje i fizički i psihički. Problemi se samo uvećavaju dok sedite u fotelji i brinete, a iznenadićete se kako se brzo smanjuju kada se pokrenete.

Hipokinezija je bolest naše civilizacije, preciznije, ona je uzrok mnogih drugih poremećaja u organizmu. Prema anatomskoj građi, čovekov prirodni oblik kretanja je trčanje a ne hodanje i sedenje. Prema nalazima čeških i japanskih autora (Hrčka, J. 1975.) čovek treba da napravi 10000-14000 koraka dnevno da bi organizam mogao normalno da funkcioniše. To je minimum kretanja koji omogućava nesmetano funkcionalno održavanje aparata za kretanje i celokupnog organizma. Smanjenim kretanjem smanjuje se i moć odbrane čoveka od nekih elementarnih nepogoda i od mnogih ranije banalnih prehlada.(Rekreacija, Mitić Dušan)

autor Nikola Bošković

Ostavite odgovor