Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a opisuje je slobodno savladavanje penjačkih smerova bez korišćenja tehničke opreme za penjanje, već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova. Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja stene „slobodnom tehnikom“ bez obzira na visinu uspona. Sportsko penjanje praktikuje se na takozvanim sportskim smerovima, karakterističnim prvenstveno po svojoj maloj dužini (8-30 metara) i unapred postavljenim sigurnim međuosiguračima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smerovi (kao i sportsko penjanje uopšte) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smerove.

Nastaje kao očekivani razvoj već dugo prisutnog penjanja na „suve“ stene u okviru alpinističkih uspona, te savladavanje sve težih detalja „suve“ stene. Popularizacijom slobodnog penjanja 1980-ih godina, povećava se težnja za slobodno ispenjavanje dotad nezamislivih težina, a uvođenjem ekspanzivnih klinova omogućava se lakše i sigurnije penjanje ploča, prevesa i stropova. To otvara nove i šire mogućnosti penjanja smerova na suvoj steni, za razliku od klasičnih smerova koji su dotada uglavnom pratili pukotine i bili ispresecani mnogim prečnicama, zbog lakšeg postavljanja klinova i ostale opreme za osiguravanje od pada.
Vrlo brzo se počinju organizovati i prva takmičenja, čijim dolaskom slobodno penjanje postaje zaseban sport i počinje se nazivati sportsko penjanje.

Ostavite odgovor