Podvodni hokej je dinamična igra koja svoje korene vuče iz 1954. godine kada je početno zaigran od strane engleskog kluba British SubAqua i predstavljen kroz časopis Neptune. Naime, ronioci British SubAqua tražili su neki novi oblik zabave i nešto novo što će im održati želju i kondiciju u vreme zimskih meseci kada je ronjenje u Severnom moru ograničeno zbog hladnoće. Prvi naziv igre bio je „pushers“ da bi ubrzo nakon toga promenilo naziv u „octopush“ zbog same formacije igre.

Podvodni hokej nalazi popularnost u 60-ak zemalja sveta od kojih posebno treba naglasiti Veliku Britaniju, Australiju, Novi Zeland, Južnu Afriku, Holandiju i Francusku.
Iako podvodni hokej u svetu postoji pola veka, kod nas je “stigao” tek 1994. godine, kada je Božana Ostojić, vlasnica kluba Calypso i glavni instruktor ronjenja, umesto suvenira, sa puta po Južnoafričkoj republici donela prve pakove i palice. U početku se igralo kako se znalo i umelo, ali im to nije smetalo da samo par godina kasnije na Evropskom prvenstvu u Francuskoj zabeleže odlične rezultate. Devojke su bile četvrte, a muškarci su osvojili peto mesto. Od tada su osvojili mnogobrojne kupove i turnire, a devojke su u međuvremenu osvojile i bronzanu medalju na Evropskom takmičenju i sedmo mesto na Svetskom prvenstvu.
Podvodni hokej je veoma dinamičan i prilično težak fizički sport. Za bavljenje ovim sportom nema starosne granice, ali se juniorska prvenstva ne održavaju, već samo seniorska. Igra je gruba, pa se ne preporučuje mlađima od 14 godina, a potrebna je i određena snaga da bi se izdržali svi napori. Igra je gruba, povrede su česte, ali hokejaši kažu da je ovaj sport zarazno zabavan.
www.calypso.rs

Ostavite odgovor