Ragbi je ekipni sport sa ovalnom loptom, koji se razvio od verzije fudbala igrane u školi Ragbi iz istoimenog grada u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dve glavne verzije ragbija su: ragbi liga (ragbi 13) i ragbi junion (ragbi 15), kao i verzije sa manje igrača – ragbi 7 po pravilima ragbija 15 i ragbi 9 po pravilima ragbija 13.

Od 1900. do 1924. ragbi junion je bio uključen u zvaničan program Olimpijskih igara. MOK je na 121. zasedanju 2009. u Kopenhagenu odlučio da uvrsti ragbi 7, verziju ragbija sa 7 igrača po pravilima ragbi juniona, u program na Letnjim olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru.

Depositphotos_19460583_sRagbi liga (engl. rugby league football), ili Ragbi 13, je jedan od najpopularnijih svetskih sportova, posebno u bivšim britanskim kolonijama. Pored ragbi juniona, to je druga glavna varijanta ragbija. Ragbi liga je timski sport i igra se sa po 13 igrača na obe strane. Teren je travnat i u obliku pravougaonika. Igra se ful-kontakt a cilj je položiti loptu u protivnički esej prostor.
Teren za igru je istih dimenzija kao za fudbal ili ragbi 15. Oivičen je aut-linijom (po dužini) i esej linijom (po širini). Na esej-liniji nalaze se stative u obliku latiničnog slova H, a iza njih je prostor gola (in-goal area), čija je druga granica linija mrtve lopte (paralelno sa esej-linijom).
Ragbi junion (engl. rugby union football), ili Ragbi 15, je u svetu najpopularnija varijanta ragbija. Često se naziva samo ragbi, dok je u državama gde se igra ragbi liga poznat i kao junion. Ragbi junion je kolektivni sport koji se igra između dve ekipe sastavljene od 15 igrača čiji je cilj upravljanje ovalnom loptom i postizanje što više poena tokom utakmice. Postoji i verzija sa manje igrača, takozvani ragbi 7, koji se igra sa 7 igrača i mnogo je dinamičniji od standardne verzije sa 15 igrača.
Osnovna razlika između 2 sporta je u tome što kada igrač bude oboren u ragbiju 13 igra se play the ball, a u ragbiju 15 formira se rak. Prilikom play the ball-a 2 igrača napadačkog tima staju jedan iza drugog, a još 2 odbrambena igrača isto tako staju naspram njih. Odbrambeni tim se povlači 10 metara unazad. Samo izvođenje se vrši tako što prvi napadački igrač (onaj koji je oboren) lagano šutne loptu igraču iza njega, a ovaj dalje može sam da igra ili da dodaje dalje. Kod ragbija 15 oboreni igrač je dužan da pusti loptu, i formira se rak. Cilj i jedne i druge ekipe je da preguraju protivnika i da lopta ostane iza njihovih nogu. U ragbiju 13 u jednom napadu igrači napadačke ekipe mogu biti oboreni najviše 6 puta, posle čega moraju da predaju loptu protivničkom timu, a u ragbiju 15 mogu biti obarani neograničen broj puta.

Ostavite odgovor