Ribolov je aktivnost lova riba. Reč ribolov se takođe koristi i za lov na druge životinje koje žive u vodi kao što su razne školjke, rakovi, lignje, sipe, hobotnice, kornjače i dr., jedino se za kitove koristi pojam kitolov. Ribolov je stara i široko rasprostranjena aktivnost sa raznim tehnikama i tradicijama, ali i primenom modernih tehnoloških pomagala. Prema FAO statistici, ukupan broj ribara i poljoprivrednika ribe je procenjen na 38 miliona. Ribarstvo pruža direktno i indirektno posao prema procenama za 200 miliona ljudi. Razlikuju se sportski i komercijalni ribolov.

Sportski ribolov predstavlja lov na ribu dozvoljenim sportskim priborom, pri kojem se ribolovac pridržava ribolovnih pravila i sportske ribolovne etike.

Blizak kontakt s prirodom, zanimljivost i masovnost svrstavaju ovu delatnost u istaknute rekreativne sportove. Za aktivno bavljenje sportskim ribolovom — osim podvodnim — prktično nema starosne granice. Dok su ostali sportovi vezani uz životnu dob najbolje fizičke kondicije, ribolovom se ljudi bave od rane mladosti do kasne strosti. Draž ovog sporta je u njegovoj velikoj raznolikosti, te unošenju individualnih sklonosti, prema vlastitim fizičkim i psihičkim sposobnostima.
U praksi sportski ribolov se deli na slatkovodni, morski i podvodni. Postoji veliki broj ribolovnih tehnika koje su se razvijale na različitim terenima. „Slatkovodne“ tehnike su ribolov na plovak, varaličarenje, ribolov mušičarenjem, dubinski ribolov, ribolov iz ruke, savremeni lov šarana i lov ribe hranilicom-fider tehnika.

 

Ostavite odgovor