Sinhrono plivanje je vodeni sport koji uključuje elemente plivanja, gimnastike i plesa. Iako je na većini takmičenja pravilima dozvoljen nastup i muškarcima, sinhrono plivanje se uglavnom smatra ženskim sportom te ga u velikoj većini praktikuju i u njemu se takmiče samo žene.

Depositphotos_44281545_sTokom takmičenja pojedinac ili ekipa izvode program koji se sastoji od niza ritmički povezanih plivačkih pokreta i Depositphotos_28656675_sfigura u vodi, i to sve u ritmu prateće muzike. Nastup ocenjuju sudije na osnovu čijih ocena se određuje poredak. Najčešće se na jednom takmičenju izvode po dva programa, obavezni i slobodni. Discipline su pojedinačne, u paru (duo) i u grupi, koje najčešće imaju 4-8 takmičarki.

Svaku izvedenu figuru odnosno sastav (iz obaveznog i slobodnog sastava) ocenjuje 5—7 sudija sa 0—10 bodova. Najviša i najmanja ocena se brišu (poništavaju), preostale ocene (3—5 sudija) se sabiraju, a dobijeni zbir se množi koeficijentom težine za izvedenu figuru, odnosno sastav. Prilikom ocenjivanja sudije paze na sinhronost, način izvođenja, kompleksnost figura i muzikalnost
Ovaj veoma zahtevan sport od takmičarki traži snagu, odličnu plivačku tehniku, fleksibilnost i osećaj za ritam i prostor. Kako se deo figura izvodi s glavom ispod vode, potrebna je i sposobnost dužeg zadržavanja daha.
Sinhorino plivanje je standardni olimpijski sport od Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984.

Ostavite odgovor