Skyrunning postoji stotinama hiljada godina. Ali ne kao sportska disciplina i ne u formi po kojoj je sada prepoznatljiv u svetu.
Gledajući u prošlost stotinama, pa čak i hiljadama godina unazad vidimo da su planine bile veoma važna karika u razvoju čovečanstva. Nekada su bile glavna utočišta.

Ljudi su u planine odlazili uglavnom iz nužde: zbog rata, verskog progona, lova, krijumčarenja…često i iz čiste ljudske radoznalosti za nečim što je mistično, teško dostižno, nedokučivo…
Koncept trčanja uz i niz planinu iz čiste zabave, razonode ili rekreacije je prilično nov, ako uzmemo u obzir „Ben Nevis” trku iz 1903. godine ili npr. „Pikes Peak Marathon” iz 1954. koji je nastao iz čiste opklade između pušača i nepušača. Moramo napomenuti i slavnu trku u Švajcarskoj u Siera-Zinalu koja će u 2015. doživeti svoje 41. izdanje.
Ideja da se od “trčanjauz i niz planinu” stvori sportska disciplina potekla je od italijanskog planinara Marina Đakometija, koji je sa grupicom svojih prijatelja penjača postavljao rekorde i pravio trke na Monblanu i Monterosi u italijanskim Alpima ranih 90-ih godina.
Uz sponzorstvo brenda “FILA” 1993. godine Skajraning je promovisan i pokrenut širom svetskih planinskih venaca sa takvim nadahnućem da je inspirisao mnoge trke širom sveta.
Đakometijeva vizija tu nije zaustavljena. On je već 1995. godine osnovao Federaciju za sport na visinama kako bi odgovorio na potrebu da se ustanove pravila koja bi uobličila ovaj sport i koja bi izdefinisala ovu sportsku disciplinu.

Skajraningom (Skyrunningom) kao sportskom disciplinom danas upravlja Međunarodna Skajraning Federacija (InternationalSkyrunningFederation) koja je tu ulogu 2008. godine „preuzela“ od Federacije za sport na visinama.
Glavni ciljevi Međunarodne Skajraning Federacije su upravljanje, promocija i razvoj Skajraninga i drugih sličnih sportskih aktivnosti na svetskom nivou.
Skajraning kao sportska disciplina danas broji više od 200 trka širom sveta sa oko 30.000 učesnika iz 54 zemlje. Među ovim zemljama od nedavno se nalazi i Srbija. Kontinentalna takmičenja se održavaju na svake dve godine, Svetske na svake četiri a pored njih postoji i poseban događaj „Skaj gejms“(„Skygames“), koje jedino nije otvorenog tipa već samo za zvanične nacionalne reprezentacije. ISF je pridruženi član UIAA koji je član IOC (Međunarodnog Olimpijskog komiteta) što je jako bitno iz razloga lobiranja za ulaz u porodicu Olimpijskih sportova.

Ostavite odgovor