Skijanje se deli po podlozi na kojoj se skija na skijanje na snegu, skijanje na vodi i skijanje na travi. Može se podeliti po dužini staze i na trkanje, maraton ili duge staze i spust. Može biti rekreativno ili amatersko i profesionalno. Odskora se u skijanje ubraja i vožnja daske Vejkborda.

Alpsko skijanje je vrlo raširen način skijanja na planinskim padinama prekrivenim snegom. Ime je dobilo po Alpima, planinskom vencu u Evropi gde je tradicija takvog načina skijanja i začeta. Iako je alpsko skijanje danas rašireno u celom svetu i na svim kontinentima, naziv se zadržao do danas.

Ovaj vid skijanja vrlo je raširen vid rekreacije ali i jedan od standardnih olimpijski sportova na Zimskim olimpijskim igrama.
Alpske takmičarske skijaške discipline su: slalom, veleslalom, spust, super-veleslalom, alpska kombinacija i paralelna takmičenja. Neslužbeno bi ih mogli kategorisati na tehničke (slalom i veleslalom) i brzinske (spust i super-veleslalom) discipline.
Najvažnije takmičenje u alpskom skijanju je ono koje se odvija na Zimskim olimpijskim igrama. Svake godine se vrhunski skijaši takmiče na takmičenjima Svetskog kupa pod patronatom Međunarodne skijaške federacije (FIS), koja organizuje i niz trka nižeg nivoa. U ne-olimpijskoj godini skijaši se okupljaju na Svetskim prvenstvima.

Ostavite odgovor