Snoubording ili smučanje na dasci je zimski planinski sport koji uključuje spuštanje niz padinu pokrivenu snegom na dasci koja je privezana za noge čoveka. Daska je dugačka u proseku 155 cm, široka oko 28 cm, i otprilike 1 cm debela. Stručno se naziva snoubord, lizgalo, ili daska za smučanje, dok najkorišćeniji naziv na planini je jednostavno daska.

Snoubording, kao zimska razonoda po snegu, nastala je 1960-ih godina u Americi. Najzaslužniji za razvoj snoubordinga bili su inženjer Šerman Popen iz Mičigena, skejter Tom Sims iz Nju Džerzija, ljubitelj surfovanja Mitar Milović poreklom iz Kuča, i proslavljeni Džejk Burton Karpenter. Snoubording je dakle nastao kao spoj surfovanja, skejtinga i smučanja.
Snoubording je postao zvanični sport na Zimskim olimpijskim igrama 1998. u Naganu. Poznata takmičenja u smučanju na dasci pored ZOI su Er & stajl, Eks-trejl džem, Burton global open, Šejkdoun i Eks gejms. Najproslavljeniji skijaš na dasci je amerikanac Šon Vajt, višestruki olimpijski šampion, poznat po nadimku leteći paradajz (engl. flying tomato).

Ostavite odgovor