Snuker je bilijarska igra, najpopularnija u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji i nekim delovima Azije. Igra se na stolu s razmerom 12 puta 6 stopa (približno 366 cm puta 183 cm). Sto ima šest rupa — po jednu na svakom uglu i još dve na sredini dužnih strana. Igra se bilijarskim štapom, jednom belom (tzv. udarnom kuglom), 15 crvenih i šest šarenih (žuta, zelena, smeđa, plava, ružičasta i crna) kugli, koje se nazivaju još i ciljne kugle.

Depositphotos_21465231_sSvaka kugla nosi različit broj poena: crvene po 1 poen, a šarene od 2 do 7 (žuta 2, zelena 3, smeđa 4, plava 5, ružičasta 6 i crna 7). Posle svake ubačene crvene kugle ubacuje se jedna od šarenih. Svaka šarena kugla ima svoje mesto na stolu, i kada se ubaci u rupu vraća se na prvobitnu poziciju. Crvene se ne vraćaju posle ubacivanja u rupu. Kada na stolu nema više crvenih kugli, onda se šarene ubacuju po redu, od žute do crne. Krajnji cilj partije je da igrač osvoji više poena od protivnika. Maksimalan broj bodova (bez promašaja), tzv. „maksimalni brejk“ u toku partije koje igrač može da osvoji je 147, tj. 15 crvenih, 15 crnih i 6 šarenih (uključujući i crnu). U vanrednim situacijama može se osvojiti i 155 bodova. Ako igrač dođe za sto nakon što je protivnik napravio faul i ako nije u mogućnosti pogoditi bilo koju stranu bilo koje crvene kugle, tj. ako je „snukerovan“ na svakoj crvenoj kugli, tada može nominovati neku od šarenih kugli kao crvenu (tzv. free ball). U ovakvim okolnostima moguće je ubaciti 16 crvenih i crnih + 27 poena za šarene, što ukupno iznosi 155.
Poeni se takođe mogu osvojiti iz faulova: ako igrač pogodi prvo neku od šarenih ukoliko je na redu crvena kugla, i obratno; zatim ako bude ubačena bela kugla, ili ako igrač ne izađe uspešno iz „maske“ („maskom“ se naziva situacija u kojoj je igrač protivniku ostavio belu kuglu na poziciji iz koje se ne može direktno pogoditi ciljna kugla). Faul vredi najmanje četiri poena, ako je ubačena bela i greškom pogođena neka od šarenih kugli koja nosi manji broj poena, pa sve do sedam, ukoliko je načinjen faul na crnoj.

Jedan meč se sastoji od unapred određenog broja partija koje igrač mora dobiti. Na većini profesionalnih turnira u početnim kolima predodređeno je osvojiti pet partija da bi se dobio meč, dok se taj broj povećava u polufinalu i finalu, gde je potrebno dobiti devet ili jedanaest partija za pobedu u meču. Na Svetskom prvenstvu u snukeru, koje se svake godine održava u Šefildu u Engleskoj, igra se na 11 dobijenih partija, dok je za pobedu u finalu potrebno osvojiti 18 partija i takvi mečevi se igraju tokom dva ili tri dana.
Svaki susret prati sudija koji se stara o poštenoj igri. Sudija takođe vraća šarene kugle na njihove položaje (tačke) nakon ubacivanja, dosuđuje faulove, te govori koliko je poena osvojio igrač „u nizu“ (nizom se nazivaju poeni osvojeni iz jedne posete stolu, npr.: ako je igrač osvojio 15 peona, moguće je da je ubacio jednu crvenu, zatim crnu kuglu, ponovo crvenu, pa ružičastu, a onda promašio ili zbog loše pozicije bele kugle odigrao odrbrambeni [sigurnosni] udarac). Snuker se smatra gospodskom igrom, pa profesionalni igrači uvek, a neretko i na svoju štetu, priznaju počinjen faul ako ga je sudija prevideo, često čestitaju protivniku na dobrom potezu ili se izvine za situacije u kojima su imali sportske sreće.

Ostavite odgovor