Depositphotos_45764877_sRekreacija, sport i fizičkom aktivnošću u najširem smislu predstavljaju faktore koji pozitivno utiču na kvalitet života, zdravlje, psihičku stabilnost kako kod osoba tipične populacije, tako i kod osoba sa invaliditetom. Korisnost učestvovanja u sportu i rekreativnim aktivnostima za osobe sa invaliditetom utiču na povećane integracije unutar zajednice, poboljšanja kvaliteta života, većeg osećaja zadovoljstva i blagostanja, razvoja i boljih društvenih veština.

Sportski savez invalida Srbije ( SSIS ) okuplja 33 organizacije iz uže Srbije i 11 organizacija iz Vojvodine. Sportski savez invalida Srbije organizuje državna prvenstva za sve kategorije invalidnosti u sledećim disciplinama: plivanje, kuglanje, atletika, sportski ribolov, stoni tenis, streljaštvo vazdušnim i MK oružijem, šah i golbal.

Paraolimpijski komitet Srbije ( POKS ), kao krovna organizacija, deluje u sastavu nacionalnog olimpijskog komiteta. On prvenstveno vodi računa o vrhunskim takmičarima koji nastupaju na najvećim međunarodnim takmičenjima. Još od Olimpijskih igara u Barseloni, održanih 1992. godine, neposredno pre ili posle održavanja „pravih“ olimpijskih igara, organizuju se Paraolimpijske igre na kojima učestvuju samo osobe sa invaliditetom, podeljene u nekoliko kategorija.

 

Ostavite odgovor