Sportsko vazduhoplovstvo je zajednički naziv za sve vrste letenja bezmotornim ili motornim letelicama, kojima se nastoji postići izvršenje nekog sportskog zadatka i to takmičenjima, rekordima i osvajanjem sportskih priznanja.

Sportsko vazduhoplovstvo obuhvata ove grane:
– balonstvo je grana vazduhoplovstva koja se bavi vazduhoplovima lakšim od vazduha (balonima i vazdušnim brodovima) i njihovom organizacijom. Deli se na vojno i civilno. Balonstvo je bilo jedina grana vazduhoplovstva do pronalaska aviona.
– padobranstvo je relativno noviji sport koji podrazumeva iskakanje iz aviona, balona ili helikoptera i prizemljenje pomoću padobrana.

Depositphotos_19123905_s Depositphotos_61602979_s

– jedrenje padobranom (paraglajderom) je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari san o letenju. Ovaj sport se intenzivno razvija i širi u poslednjih petnaestak godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu. Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahteva prevelika finansijska sredstva, što je u današnje vreme nešto što se najmanje ima. Ta pristupačnost je laka i brza mogućnost samostalnog poletanja, ali zato i veliki rizik. Poletanje bez kvalitetne teoretske pripreme, praktične obuke i kontrole instruktora, je velika šansa za nesreću. Zbog male brzine leta, svaka promena brzine vetra i turbulencija, mogu ugroziti bezbednost. Zato je dugotrajna i sistematska obuka jedini način, da se doživi i dugo uživa u jedrenju padobranom.
– modelarstvo predstavlja hobi koji se bavi pravljenjem umanjenih, ali funkcionalnih modela raznih tipa vozila ili letelica. Zavisno od toga razlikujemo: avio modelarstvo, raketno modelarstvo, auto modelarstvo…
– zmajarstvo je jedan od vazduholovnih sportova. To je rekreacioni i takmičarski sport srodan vazduhoplovnom jedriličarstvu, ali koji koristi mnogo jednostavniju konstrukciju koja se sastoji od metalnog kostura preko koga je razapeto platno – zmaja, sa pilotom koji visi u vezama ispod krila i koji kontroliše let menjanjem položaja težišta. Prve eksperimente sa planirajućim letom radio je pionir vazduhoplovstva, Oto Lilijental, u toku kasnog 19. veka. Te letelice bi danas mogli da klasifikujemo kao zmajeve. Moderne zmajeve izmislio je Nasin tehničar Francis Rogalo (Francis Rogallo) 1948. godine kada je pronašao flekskit (Flexkite). Delta krilo NASA je nameravala da upotrebi kao sistem za povratak astronauta na zemlju.
– motorno letenje kao i delatnosti: amatersku gradnju letelica, vazduhoplovno obrazovanje i propagandu.

Ostavite odgovor