Streljaštvo je sport u kome se korišćenjem različitih tipova pušaka i pištolja gađa u pokretne, nepokretne i leteće mete. Takmičenja u streljaštvu organizuju se sa sledećim oružjem: vazdušne puške, malokalibarske i velikokalibarske puške slobodnog izbora, malokalibarske puške serijske proizvodnje (standard), malokalibarske puške sa optičkim nišanom, vojničke puške, pištolji (malokalibarskog serijskog i automatskog, vazdušnog, slobodnog izbora i velikog kalibra) i lovačke puške u disciplinama gađanja glinenih golubova. Streljaštvo je standardni sport u programu modernih Olimpijskih igara. ISSF (Svetska sportska streljačka federacija) danas broji preko 160 zemalja članica i spada u najraširenije sportove.

Pojedine discipline streljaštva su sastavni delovi višebojskih sportova kao što su biatlon i moderni petoboj.Depositphotos_43507709_s
Ovo je jedan od najstarijih sportova, jer su se još u starom i srednjem veku održavala tačmičenja od gađanja praćkom do luka i strele. Sportsko gađanje lukom i strelom (streličarstvo) održava se i danas i veoma je polularno u nekim zemljama, naročito u SAD.
Pronalaskom vatrenog oružja počela su se održavati takmičenja u gađanju vatrenim oružjem. Poznato je da se jedno od prvih takmičenja održalo u Švajcarskoj u XV veku sa tadašnjom puškom arkebuzom. Bilo je veoma popularano i u Rusiji.

Streljaštvo kao moderan sport razvio se tek u XIX veku. Osim puškom od 1890. godine počelo je i gađanje pištoljem. Već na 1. Olimpijskim igrama u Atini 1896. streljaštvo je bilo na programu takmičenja. Tada se gađalo pištoljem slobodnog izbora sa 25 m i 50 m, revolverom sa 25 m i vojničkom puškom na 200 m i 300 m. Od tada takmičenje u streljaštvu je ostalo u programu Olimpijskih igara. Discipline su menjane nekoliko puta.
U Lionu je održano prvo međunarodno takmičenje 1897. koje je kasnije priznato kao prvo svetsko prvenstvo. Učetvovali su takmičari iz pet zemalja: Italije, Holandije, Norveške, Švajcarske i Francuske.
Godine 1907. osnovan je Međunarodni streljački savez (fr. Union Internationale de Tir) skr. UIT. (engl. International Shooting Union) ISU, koji je 1998. modifikovao naziv u (engl. International Shooting Sport Federation) skr.ISSF – Međunarodna sportska streljačka federacija.

Ostavite odgovor