Triatlon je sportsko takmičenje koje u sebi sadrži tri različite discipline: plivanje, biciklizam i atletiku. Takmičar mora tokom trke preći unapred zadane deonice plivajući, vozeći bicikl, odnosno trčeći prema unapred zadanom rasporedu.

Depositphotos_8285030_sNeki izvori spominju da se prva triatlonska takmičenja beleže oko 1920. godine u Francuskoj, pod nazivima ‘Les trois sports’, ‘La Course des Débrouillards’ i ‘La course des Touche à Tout’. Danas se ove trke održavaju svake godine blizu mesta Joinville le Pont, u Meulanu i u Poissyu. Časopis ‘L Auto’ je 1920. godine pisao o trci koja se sastojala od 3 km trčanja, 12 km vožnje biciklom i plivanja preko kanala Marne. Posle tih godina triatlon nije bio organizovan, odnosno nema podataka o takmičenjima, sve do takmičenja ‘Mission Bay Triathlon’ održanog 25. septembra 1974. godine. Taj datum se danas uzima kao početak modernog triatlona. Prvi moderni dužinski triatlon je Ironman triatlon, održan na Havajima 18. februara 1978. godine.

Međunarodna triatlonska organizacija ITU je osnovana 1989. godine. Od svoga početka, triatlon ima značajan porast takmičara pa je danas svake godine u kalendaru veliki broj takmičenja koji uključuje brojne triatlonce, kako muškarce tako i žene.
Triatlon je od 2000. godine uvršten u Olimpijske sportove i ženska triatlonska trka je imala čast da bude prvo takmičenje na Olimpijskim igrama u Sidneju. Deonice triatlona propisane na Igrama su: 1500 metara plivanje, 40 kilometara vožnje biciklom, 10 kilometara trčanje. Zato se i navedene dužine staza u triatlonu još nazivaju i ‘olimpijski triatlon’.

Ostavite odgovor