Uticaj rekreacije na samopouzdanje

Ispitivanja ličnosti muškarca srednjeg doba pokazala su da su ispitanici koji imaju dobru kondiciju staloženiji, sigurniji, emotivno stabilniji, hrabriji i inteligentniji od onih sa slabom kondicijom. Najizraženije razlike u crtama ličnosti bile su u emotivnoj stabilnosti i sigurnosti. Postojanje tih razlika ipak ne dokazuje pouzdano njihovu vezu sa vežbanjem. Čini se da su emotivno stabilni i sigurni muškarci spremni da se uključe u program vežbanja.

uticaj rekreacije na samopouzdanje

U istraživanju u kojem su praćeni efekti četvoromesečnog programa vežbanja, primećene su male razlike u promenama crta ličnosti uprkos značajnom poboljšanju kondicije. Istraživači su zaključili da je potrebno više godina treninga da bi se stekla dobra kondicija i da nekoliko meseci aktivnosti nije dovoljno da bi se značajnije promenile crte ličnosti. Neophodna su dugotrajna istraživanja da bi se potvrdila ili odbacila hipoteza da se ličnost menja s poboljšanjem fizičke kondicije.

Dodatna istraživanja potvrđuju da fizička aktivnost ili dobra kondicija pozitivno utiču na stav prema sebi. Kada preuzmete kontrolu nad sopstvenim životom, smanjite težinu, poboljšate svoju snagu i izdržljivost i ulepšate svoju pojavu, imaćete bolje mišljenje o sebi i svom telu. Takve promene će vam uliti dodatno samopouzdanje i promeniti vaš pogled na svet i na vas same. Pošto aktivnost i dobra kondicija menjaju poimanje sebe, stečeno poverenje u sopstveno telo može predstavljati bitan korak poboljšanja ličnih odnosa.

Samopouzdanje se takođe može poboljšati upražnjavanjem fizičke aktivnosti, verovatno kroz mehanizam pozitivne lične procene poboljšanja fizičkih mogućnosti. Trkači i drugi sportisti se indentifikuju sa drugim sportistima. Sami sebe definišemo kao trkače, bicikliste, plivače i tako dalje i time se svrstavamo u određene društvene grupe i bivamo prihvaćeni u njima. Jedan od naših stalnih strahova je strah od gubitka društvenog indetiteta i društvene prihvaćenosti (Sharkey i Gaskill).

autor Nikola Bošković

Ostavite odgovor