Preteča vaterpola je sportska igra koja se razvila 1869. godine, u Ujedinjenom Kraljevstvu, zahvaljujući nastojanjima sportskih stručnjaka, da u jednolični program plivanja unese više živosti. Utakmica koja se tada odigrala vrlo malo je ličila na današnju, ali je privukla veći broj omladine. Igra je nazvana foot-ball in the water (fudbal u vodi). Godinu dana kasnije Londonski plivački savez London Swimming Association formira komisiju sa zadatkom da izradi pravila igre. Popularizaciji je doprineo Veslački klub Bournrnemouth koji je 1876. godine odredio veličinu igrališta od 50 jardi i dve ekipe po 7 igrača, jednog glavnog i dvojicu pomoćnih (linijskih) sudija. Pošto je igralište bilo bez golova, zadatak igrača jedne ekipe je bio da loptu polože na splav protivničke ekipe.

Depositphotos_50644019_sPrva pravila vaterpola dao je Vilijam Vilson 1876. godine u Glazgovu, gde se na reci Di odigrala utakmica u kojoj su prvi put bile određene granice igrališta. U to vreme vaterpolo se sve češće nalazi u programu plivačkih takmičenja i raznih svečanosti. Pravila su predviđala gol i golmana, golmani se ne smeju odupirati o dno igrališta, hvatati loptu i bacati je sa dve ruke, a pogodak se priznaje onda kada lopta celim obimom uđe u gol. Organizuju se prvenstva i međusobne utakmice Engleske, Škotske i Irske po jedinstvenim pravilima da golman ne sme bacati loptu preko polovine igrališta i voditi loptu ispod vode. Depositphotos_23401374_sPrema pravilima iz 1883. utakmica traje 20 minuta. Do utakmice izmeđe Birmingema i Portsmuta svaka ekipa je imala po 12 igrača.

Krajem veka vaterpolo se pojavljuje i na američkom kontinentu. Igralo se u zatvorenom plivalištu, ali bez golova i zadatak je bio da igrač sa loptom u ruci dodirne određeno mesto na ogradi plivališta.
Vaterpolo se u ostatku Evrope pojavljuje 1894. godine, najpre u Nemačkoj, pa Austriji, Belgiji, Francuskoj i Mađarskoj.
Uz fudbal, najstariji je ekipni sport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara, još 1900. godine i održao se do danas (osim 1904.). Prvi pobednik je bila ekipa Velike Britanije. Najviše uspeha imali su vaterpolisti Mađarske koji su sa 2008. godinom, osvojili 15 medalja (9 zlatnih, 3 srebrne i 3 bronzane medalje). Vaterpolo za žene prvi put je uključen na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine.
Prvo prvenstvo Evrope održano je u Budimpešti 1926. godine, a Svetsko prvenstvo u Beogradu 1973.

Ostavite odgovor